Jan Brokken leest passages voor uit zijn gelijknamige boek. Marcel Worms en Ursula Schoch brengen werken ten gehore van Arvo Pärt, Heino Eller, Ester Mägi (Estland), Peteris Vasks (Letland) en Jurgis Gaizauskas (Litouwen).
Een uniek programma met nooit eerder in Nederland uitgevoerde muziekstukken en met teksten die een indringend beeld geven van de geschiedenis, de cultuur en de mentaliteit van de Baltische landen.
Baltische zielen (verschenen november 2010, nu al de vierde druk)
De verbijsterende geschiedenis van de familie Roze is een van de tientallen verhalen die Jan Brokken optekende. Van 1999 tot 2010 zocht hij in Estland, Letland en Litouwen naar levensgeschiedenissen.
Baltische zielen geeft een onthutsend beeld van de twintigste eeuw, met al zijn illusies, desillusies, doctrinaire twisten en waanzinnige moordlust. Beroemdheden en gewone stervelingen wisselen elkaar af in Baltische zielen. Marcus Rothkowitz uit Daugavpils, de latere schilder Mark Rothko. En Ilja Sundelevitsj, die Tallinn moest verlaten en twintig jaar later naar Estland terugkeerde. De beeldhouwer Jacob Lipchitz uit Litouwen. En Loreta Asanaviciuté, die in 1991 door een Russische tank werd overreden. Roman Kacew uit Vilnius, de latere schrijver Romain Gary/Emile Ajar. En Herman Simm, die zijn land, het onafhankelijke Estland, verraadde. De filosofe Hannah Arendt uit Königsberg. En Liselotte barones Von Wrangel, die verbannen werd naar Hitler-Duitsland.
In Estland reconstrueert Jan Brokken de lange weg naar de vrijheid die de componist Arvo Pärt aflegde. In Riga realiseert hij zich welke titanenstrijd de violist Gidon Kremer met zijn vader leverde, die gebukt ging onder de dood van vijfendertig familieleden in de concentratiekampen.
Reizend door het heden, door jonge, trotse, onafhankelijke landen, ziet Jan Brokken schimmen uit het verleden opdoemen. Hij laat zien hoe afschuwelijk maar ook hoe bijzonder mensen kunnen zijn. In geen van zijn boeken komt zoveel geweld voor als in Baltische zielen, in geen van zijn boeken komt de lezer zoveel tederheid en lotsverbondenheid tegen.
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij studeerde journalistiek in Utrecht en politieke wetenschappen in Bordeaux. Van 1972 tot 1975 werkte hij bij Trouw, daarna trad hij in dienst van de Haagse Post. Vanaf 1992 woonde Brokken twaalf jaar op Curaçao. Privéomstandigheden zorgden ervoor dat hij in 1986 terecht kwam in het roerige Burkina Faso. Drie boeiende Afrika-boeken zijn het resultaat van een aantal reizen naar dit werelddeel.
Hij debuteerde met De provincie (1984) en schreef onder andere De blinde passagiers (1995), De droevige kampioen (1997), Mijn kleine waanzin (2004), Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin (2006) en In het huis van de dichter (2008). Vanuit Curaçao ondernam hij vele reizen naar Zuid-Amerika, die resulteerden in de non-fictie roman Jungle Rudy (1999) en de roman Voel maar (2001).
Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The Guardian vergeleek hem met Graham Greene en de Sydney Morning Herald met Bruce Chatwin.
Ursula Schoch - viool
Ursula Schoch (Ludwigsburg 1971) studeerde aan de Musikhochschule van Keulen bij professor Saschko Gawriloff. In 1987 behaalde Ursula met haar trio de eerste prijs bij ‘Jugend Musiziert’, het nationale muziekconcours voor de jeugd in Duitsland. In 1990 herhaalde ze deze prestatie, nu als solovioliste. Ursula bespeelt een viool van J.B. Guadagnini. Zij maakte als soliste verschillende tournees binnen Europa, naar Japan, Centraal-Azië, Amerika en Afrika. Van 1998 tot 2000 was Ursula lid van de Berliner Philharmoniker. Sinds het seizoen 2000/2001 is zij Tweede Concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam.
Marcel Worms - piano
Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Na zijn eindexamen in 1987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide. Ook volgde hij lessen bij Yuri Egorov. Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist.
Met de door hem opgerichte Groupe des Sept voerde Marcel Worms onder andere het complete werk van Poulenc voor piano en blaasinstrumenten uit.
Worms is een veelzijdig artiest en bereisde met zijn werk de hele wereld: EU Jazz Festival in Mexico City, Audio Art Festival in Krakau, Piano Festival van Bucaramanga (Colombia), Festival 'Autumn Tbilisi'. Verder trad hij op in Indonesië, het Midden-Oosten, Israël, Rusland, het Verre Oosten, de USA, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Cuba, Rusland, Oeganda, Soedan, China, Argentinië en nog meer.
Pers
"Jan Brokken portretteert 27 Baltische zielen, brengt ze met veel gevoel tot leven en zet ze in een intens, betoverend licht." - René Moerland in NRC Handelsblad
“Ik kreeg er kippenvel van. Zó indrukwekkend.” - Annejet van der Zijl. |